Publicat el 3 de novembre del 2015

SOBRE ELS SUCCESSOS D’AGRAMUNT

Durant la passada matinada del dimecres 3 de novembre, i arran de les fortes pluges que han afectat el terme municipal d’Agramunt, s’ha produït el desbordament el riu Sió, inundant la planta baixa i semisoterrani de la residència d’avis Ribera del Sió, del carrer dels Horts, 12, amb el resultat tràgic de 4 persones que han perdut la vida.

Per això, des del Consell de Govern del Col·legi de Geòlegs de Catalunya:

1/ Volem expressar, en primera instància, el nostre més sincer condol a les famílies de les víctimes.

2/ Ens posem a disposició de les autoritats locals i del govern de la Generalitat en tot allò que pugui servir per ajudar a establir les causes que han originat aquests fets i com mitigar-los en el futur per tal que no es repeteixi una tragèdia similar.

3/ Les inundacions són el risc natural que major número de víctimes causa a l’estat espanyol i suposen uns danys econòmics propers a 1.000 milions d’euros a l’any.

4/ A Catalunya, més d’un 15% del sòl urbanitzable està situat en zones inundables. En aquest aspecte, la Llei d’Urbanisme 3/2012 (refosa en Decret legislatiu 1/2010) i el seu Reglament regulen la prohibició d’edificar i urbanitzar en zones exposades a riscos naturals, fent un èmfasi especial a les zones inundables.

5/ En l’àmbit estatal, la Ley del Suelo 8/2007 (refosa en el R.D.L. 2/2008) exigeix realitzar estudis de riscos naturals previs a la planificació del territori.

6/ En el tema de l’aigua en particular, i també de la resta de fenòmens d’origen natural, cal que els municipis catalans tinguin estudis que analitzin les amenaces existents, disposin de mapes de riscos geològics a escala adequada, i que els incorporin i els apliquin en els seus Plans d’Actuació Municipal així com en els seus Plans d’Ordenació Urbanística Municipal. És indispensable que actuïn en conseqüència per tal de minimitzar-los a les zones on l’urbanisme ja està consolidat (amb mesures de defensa estructural i no estructural) i cal descartar aquelles zones de major perillositat com a àrees de futur desenvolupament urbanístic.

Ramon Pérez i Mir, President del Consell de Govern del COLGEOCAT.

3 de novembre del 2015

Imatge: S.Iglesias. Ara.

http://www.colgeocat.org/ca/Noticies/16/1404/DESBORDAMENT_DEL_RIU_SIO_AL_TERME_MUNICIPAL_DAGRAMUNT/